jueves, 25 de noviembre de 2010
N'hi ha per riure
La vida és la vida, defensa-la
miércoles, 3 de noviembre de 2010
Mare als 10 anys
Els metges informen que en aquests casos el fetus pateix perquè no rep tots els nutrients requerits per formar-se, ja que la seva mare li manlleva una part per dur a terme el seu propi desenvolupament. Degut a això, el part acostuma a ser prematur i els infants no acaben de créixer. Un altre problema és que la pelvis, no estan del tot formats per eixamplar-se i el parts deriva en cessària obligatòria o fins i tot en problemes per la mare. Malgrat tot, segurament això són els problemes més superficials d'un cas excepcional.
Els seus pares no ho veuen greu i asseguren que a Rumania és l'habitual (cosa que és mentida) i que han portat la nena a Espanya tan sols fa tres setmanes per donar a llum. Ara qui es farà càrrec del nadó? Uns avis que ni tan sols van poder controlar la seva filla o una nena de deu anys que encara no sap res de la vida? Espero que la Junta d'Andalusia prengui les mesures necessàries davant un cas tant delicat i puntual.
jueves, 28 de octubre de 2010
Efímer i transgressor
Banksy és el pseudònim d'un grafiter que amaga la seva identitat; d'ell se'n saben ben poques coses: que va néixer a Bristol el 1974, i para de comptar. És autor d'obres conegudes i reconegudes arreu del món i aquest darrer estiu va exposar al Bristol Museum. Ara torna a ser notícia, ja que ha dirigit el film Exit through the gift shop, una pel·lícula-documental, en què les imatges han sigut enregistrades pel francès Thierry Guetta però ordenades al llarg d'un argument amb sentit per Banksy. Veure aquest documental és com espiar la vida dels artistes grafiters, que treballen de nit, al marge de la llei, però que senten la seva feina dins el cor i la fan servir com una eina d'expressió i de denúncia. Banksy treballa les seves obres amb rigor i detallisme i i dedica moltes hores, tan per crear la idea com per executar-la, potser és això el que li ha donat reconeixement mundial.
Però el film també posa damunt la taula la influència del mercat, del màrqueting i de la publicitat a l'hora de decidir quin artista triumfa i quin viurà en l'anonimat. Ja és de vox-populi que hi ha senyors que decideixen quins artistes exposaran a un museu i tindran recolzament i quins no... però, amb quin criteri ho fan? Tot plegat són preguntes que desperten aquesta trepidant pel·lícula i per tal que feu un tastet de l'obra, aquí sota teniu algunes de les obres del magnífic i transgressor Banksy.
miércoles, 13 de octubre de 2010
Ser una perla
martes, 5 de octubre de 2010
La Dansa del ventre, de ritual a ball terapèutic

Tècnicament, la dansa del ventre es basa en una combinació de moviments fluids de tipus circular i ondulatori amb altres de més secs en forma de sacsejada o vibracions. No és una tècnica gaire complicada, perquè és una dansa que es deixa portar pels sentiments i la intuïció, i no per la raó ni per la coordinació de cada pas. És una dansa pensada per gaudir.
sábado, 25 de septiembre de 2010
Radiografia del viatge
Nota: cal tenir en compte que les fotografies comencen des del punt final i retrocedeixen fins el primer dia. És a dir, el primer que veureu és Torgir i, al final, trobareu les imatges de Dubrovnik. A gaudir!
Aquesta bonica estàtua decora la porta d'entrada d'una de les moltes esglésis que hi ha a Trogir. És l'Eva despullada i fou un dels primers nudes de la història. Trogir és el complexe gòtico-romànic més ben conservat de tota l'Europa Central; sens dubte, la seva varietat i riquesa cultural dels edificis i monuments aporta un aire medieval al poble.
Split està ubicat al continent i compta amb 200.000 habitants, la qual cosa el converteix en la segona ciutat més poblada després de Zagreb, la capital. El centre d'Split és un palau que es va fer construir l'Emperador Dioclecià al segle III d.C. per estiuejar. Avui, època en què no hi ha monarques ni emperadors, s'ha adpatat a les necessitats actuals i acull restaurants, vivendes, botigues... Nosaltres, vam tenir el luxe de dormir-hi.
Les illes de l'adriàtic, alienes a l'estrés, conviden a asseure's a algun banc o algun lloc tranquil per observar com el sol es pon i els colors del capvespre tenyeixen el cel i el mar de vermell.
Vista del poble d'Hvar des de la fortificació. Des de tant amunt, s'aprecien també les petites illes que hi havia al voltant.
martes, 21 de septiembre de 2010
Croàcia, un país fascinant (i II)
Un dels últims dies del viatge, érem a un mirador d'Aplit i li vam demanar a un senyor que hi havia per allà que ens fes un fotografia. Aquest home, tot seguit, ens va explicar la profunda crisi que es cerneix sobre el país i, en concret, sobre Split. Resulta que les bones universitats són tan sols a la capital, cosa que obliga molts estudiants a marxar i, de vegades, opten per l'estranger. El sector de la construcció ha sigut també un dels més perjudicats, i és fàcil trobar-se cases abandonades o cases a mig fer. Dóna la sensació que són ells mateixos que se les van construint de mica en mica, per això n'hi ha que són de totxana, altres tenen el ciment però no estan pintades, altres tan sols compten amb l'estrucutra... Però el que és més greu, són les inmenses construccions hoteleres a mig fer i abandonades a la seva mercè a primera línia de mar. Quin mal als ulls! Tot plegat em va fer adonar de la realitat d'un país que tot just s'allibera del seu passat comunista i de la Guerra de la Independència, dos factors que l'han desgastat. Ho fa en un moment en què hi ha crisi econòmica. Encara hi ha moltes coses per fer, amb una incipient societat del benestar, cosa que explica l'absència d'immigrants. Està a les mans dels seus polítics i depèn d'una bona gestió per poder ser competent en el mercat mundial. Jo li veig molts beneficis, ja que té mar i podria ser una potència marítima; té boscos i cultius i podria ser un gran exportador. És una mina turística. A veure si aconsegueix adehrir-se finalment a la Unió Europea, crec que significaria una gran pas endavant.
lunes, 20 de septiembre de 2010
Croàcia, un país fascinant (I)
martes, 7 de septiembre de 2010
Com si fos un llibre
miércoles, 16 de junio de 2010
El plaer imperdible de la xocolata

miércoles, 9 de junio de 2010
Alt risc

Avui dia, llegir el diari, escoltar les tertúlies radiofòniques del matí o mirar el telenotícies han esdevingut activitats d'alt risc emocional, ja que poden ser el detonant d'una depressió desenfrenada. És evident que hi ha crisi i sembla que Occident se'n va a la deriva. Europa, sí, el continent que ha viscut en opul·lència econòmica els últims segles, sí. L'Europa de la democràcia i dels drets del poble, l'Europa que s'ha deixat seduir pel capitalisme consumista, l'Europa que vetlla pel benestar social, per l'educació i per la sanitat públiques i que s'omple la boca parlant d'ètica... sí, aquesta Europa és que ara perd aigua per tot arreu. No obstant, a diferència d'altres crisis, d'aquesta costa més veure'n el final. Alguns ja veien a venir que l'especulació provocaria un caos general; de fet, hi ha professors universitaris que preveien la fallida des del 2000. Però si el sistema anava proporcionant beneficis, perquè canviar? I ara, milions d'aturats, un dèfitic públic i privat insostenible... No obstant, els mercats bursàtils continuen fent de les seves i els brokers venen i compren accions per valor de 300 €, per cada 3 € de reals. Com s'entén, això? I tot plegat, en un entorn de líders corruptes que es preocupen pels seus interessos. És evident que les coses estan canviant, perquè ni els polítics, ni els banquers, ni els empresaris, ni els del Club Wilberg saben com solucionar aquesta crisi. Potser caldrà que les persones siguin més austeres, potser caldrà que aprenguem a compartir amb els conciutadans i a ser, per tant, menys individualistes, més respectuosos amb el medi ambient i menys avariciosos. Ja se sap el que diuen els de màrqueting: una crisi és una oportunitat, i ha arribat el moment de fer un gir de 180 graus.
lunes, 7 de junio de 2010
Curt però intens
sábado, 22 de mayo de 2010
Ser o tenir
lunes, 29 de marzo de 2010
Turisme in-desitjable
viernes, 26 de marzo de 2010
A taboo burlesque encara el persegueixen els tabús


Un estudi revela que les úniques dones més ben pagades que els homes en un determinat esport són les de natació sincronitzada. Això té una explicació lògica: que els homes no el practiquen, aquest esport. Tan trist com cert. Les desigualtats entre homes i dones són escandaloses i no només en l'aspecte dels sous. Nosaltres, les dones, sempre hem estat maltractades per la moda. Durant centenars d'anys hem hagut d'enfundar-nos dins els corsets (aquella muda que impedeix la respiració i que indueix a l'asfixia). A més, ens hem d'enfilar damunt de talons, que tot i que estilitzen la cama i el cos, són perillosíssims i poden provocar esguinsos i trencaments d'os. Però el drama no acaba aquí. El cos de la dona sovint és utilitzat com a reclam, és a dir, s'associa una dona bonica a, per exemple, un cotxe, un rellotge, un perfum... Els espectacles de cabaret són un altre exemple, ja que en ells hi ha absència d'homes. Taboo Burlesque (cliqueu al VÍDEO per tenir una idea del que és) invadeix l'Apolo el darrer dijous de cada mes i l'escenari s'omple dels sons, dels ritmes i de les dones que hi havia al conegut barri xino durant els quaranta i els cinquanta. És un xou ple de sensualitat, de força i de dinamisme. Hi ha una banda tocant en directe i actrius d'streaptease. La pena és que l'únic home que sortia era per empassar-se un collaret metal·lic i per deslligar-se d'una camisa de força.
domingo, 21 de marzo de 2010
Al núvol kinton

Tot és molt fabulós, misteriós, somniador, jo vull fer amb tu aquest viatge estrany i molt llunyà
lunes, 8 de marzo de 2010
El fenomen new-age

De vegades és complicat anar al cinema per veure una pel·lícula que no sigui un drama, un thriller o una història d'amor edulcurada. Tot i així, crec que he aconseguit passar una bona estona sense perdre el temps. Los hombres que miran fijamente a las cabras, dirigit per Grant Heslov, és un film que reflecteix com l'exèrcit nordamericà va investigar en les capacitats dels fenomens paranormals per vèncer els enemics. Entre l'absurd i la comèdia, els protagonistes s'endinsen en una aventura New age, descobreixen una manera d'entendre la vida en què ells són una part de l'univers diferent a tot i amb poder sobrenaturals. Els seguidors del fenomen new age existeixen i es caracteritzen per escoltar música relaxant i instrumental, perquè mengen productes ecològics, compren allò que és biodegradable i viuen segons els rituals orientas, tipus: feng-shui, rei-ki, les teories zen i budistes i llegeixen llibres d'autoajuda basats en fonts dubtables. És un moviment a la carta, on tothom aplica el que li va més bé i això genera contradiccions (com els perroflautes que tenen un mac, per exemple). No obstant, en general i tal i com els passa als protagonistes de la pel·lícula, es desconnecten de la realitat que els rodeja i leviten al seu món.
viernes, 19 de febrero de 2010
La llengua és vivia (i II)
viernes, 5 de febrero de 2010
La llengua és viva (I)
lunes, 1 de febrero de 2010
Federer, als teus peus

Jo sempre he sigut de les que deia que Federer era millor que Nadal. Fins i tot el 2008, quan Nadal va guanyar els Jocs Olímpics, el Wimbledon i el Roland Garros. És fàcil arribar a dalt de tot, i guanyar tots els títols d'un curs està molt bé. Però és que Roger Federer fa 268 setmanes que és el número 1. Només el superen Lendl (270) i Sampras (286). Ahir va fer història, va obtenir el quart d'Austràlia i, davant el seu joc elegent, implacable i la seva superioritat mental, va donar la sensació que Murray fos... vulgar. L'Escocès, quan es va acabar el partit va dir "Puc plorar com ell, però és una pena que no pugui jugar com ell".
domingo, 31 de enero de 2010
Inexplicable
sábado, 9 de enero de 2010
La perfecció

L'altra dia, un bon amic em va preguntar si creia que la perfecció existia. Després de donar-hi moltes voltes, he arribat a la conclusió que no existeix. No hi ha res perfecte a la vida mundana; el que per a mi ho sigui, per a un altre serà la cosa més vanal. Amb tot, la perfecció en un sentit ideal, sí que existeix, la que ens imaginem. I he trobat la imatge que s'hi acosta més (i no és el mar! ;P) És l'escultura que va fer Canova al 1790 en què s'hi veu Eros (Déu de l'amor) a punt de fer un petó a Psique (Personificació de l'ànima). Ella ha estat adormida a causa d'un encanteri durant molts anys i Eros, que n'està enamorat, la desperta per poder ser al seu costat. Canova va centrar les dues boques just al mig de la figura, que té forma d'x, cosa que genera tensió. Segueix els cànons clàssics i tot i que està feta de marbre, capta l'escalf del cos humà. Però el més perfecte d'aquesta escultura no és la tècnica, sinó el que evoca. Veure com l'amor i l'ànima es fusionen és perfecte. Pel que fa a la resta, tot és imperfecte.
lunes, 4 de enero de 2010
Que no ens enganyi


