jueves, 8 de diciembre de 2011

La idiosincràcia màgica dels àtoms

Fa un temps em vaig llegir Siddharta, de Herman Hesse, un llibre que val molt la pena i que us el recomano. És molt breu i està escrit amb molta senzillesa, de manera que es llegeix ràpid. Però a la vegada, el text té molta força poètica i està carregat d'informació interessant. Essencialment, explica la història de Siddharta, un jove hindú que és coetani de Buda, i el llibre ens explica el seu procés, les seves aventures i el que ha de viure per arribar a conèixer-se a si mateix i a saber qui és i què vol i què el fa feliç. És molt intereesant i parla de conceptes difícils d'entendre, però són d'aquelles coses que es queden gravades en algun lloc del cervell i amb el pas del temps van agafant tot el significat.
Us ho dic, per una cosa que em va passar a mi. El llibre parla que tots els àtoms són uns i que es van
combinant per adoptar diferents formes. Aquí sota hi ha un exemple del que jo he entès.
O sigui, un cabell cau a la gespa, es desintegra i és absorvit per les arrels i es converteix en herba. Aquesta herba se la menja una vaca, i l'àtom passa a formar part de l'animal. Diguem que va a parar a la pell. De la pell en fan, dissortadament, unes sabates, que ens regalen per Reis, i amb les que anem a la platja. Saltem i correm i aquell àtom es barrejaria amb la infinitat de grans de sorra. La cadena mai s'acaba, perquè la sorra pot ser arrossegada fins el mar i engolida, per exemple, per un peix.
Així que, segons el meu estudi científic, puc afirmar que tot està connectat.
Bé, sé que per aquí hi ha científics i pot ser que la meva deducció sigui errònia. Però si és certa, és molt xula. 

11 comentarios:

  1. No sóc científic però la teva deducció em sembla gairebé de calaix i la comparteixo.

    ResponderEliminar
  2. Jo diria que tens raó.....per exemple aquest matí, he anat a buscar bolets i n'estic segur que part d'ells acabaran a mar per ser re absorbits per l'atmosfera que els tornarà a la montanya per l'any que bé......tot quadra...:-)

    ResponderEliminar
  3. Home, és clar, la matèria està en continu moviment. I ja no parlem d'àtoms, que poden anar a parar a qualsevol lloc, encara més petit, els electrons sí que es mouen d'un cantó a l'altre, són en nosaltres només de passada!

    ResponderEliminar
  4. No he llegit Siddartha, xò tothom qui l'ha llegit el recomana fermament. Ho hauré de tenir en compte.

    ResponderEliminar
  5. Bé, això ho vam estudiar a filosofia a batxillerat, no?? Hi ha algun autor que deia una cosa molt similar, però sóc incapaç de recordar qui. Un dels antics, antics. Bé, ara no sé si m'ho invento, però a mi aquesta història de l'àtom em sona! I sí, ja és això... matèria i energia. Ains. Que filosòfics ens hem posat!

    ResponderEliminar
  6. Vaqig tenir el plaer de llegir aquest llibre però no molt menys en vaig treure aquesta conclusió!

    ResponderEliminar
  7. I diuen que, en l'origen, la matèria prové de pols estelar, així que no només tota la terra està connectada si no que, ampliant les nostres mires, no deixem de ser animals universals (en el concepte més ampli de la paraula)

    ResponderEliminar
  8. Quins gran records de joventut! ho dic per què Siddartha m'el vaig llegir molt de joveneta, i després tots els altres llibres del Hesse ! el llop estepari, Demian, Sota les rodes,etc etc etc te'ls recomano tots! i per cert sí que té base científica ....no recordo el nom ara però un científic deia que només per compratir i respirar el mateix aire d'una habitació per exemple ja estem intercanviant material genètic..tot està barrejat i som part de tot...La Yàiza es deu referir als filòsofs de la Physis Tales; Anaxagoras, Anaximandro, etc

    ResponderEliminar
  9. Garbi 24, m'encanta el teu exemple! sobre tot, que tornin a la muntanya per l'any vinent, perquè vull bolets! :)

    XeXu, això que comentes dels electrons és molt interessant. què voleu que us digui però aquestes coses tant petites em fascinen! :)

    Rits, llegeixte'l. You will like it! :)

    Yáiza, t'ho van ensenyar a batxillerat? doncs a mi no... és que clar, jo vaig fer el social. Però per sort meva ho he arpès ays més tard. el que no s'aprengui amb la lecutra... :)

    Queta, deu ser que no et va fascinar tant com a mi, ves! a mi això se'm va quedar grvat al cervell, com altres coses que diu. és que em va captivr, el llibre.

    Porquet, m'encanta ser un animal universal! si, provenim del big bang, no? d'una sola cosa, així que no hi havia pensat, però si, tots estem connectats. la vida és més xula, aixi! :)

    Elfreeelang agafo nota de les teves recomanacions. Si siddharta em va agradar crec que val la pena que em llegeixi els altrs, sens dubte! :) sí, suposo que hi ha molt filòsofs que desconec que asseguren que tot està demostrat. De vegades, les grans respostes estan tant a prop que tan sols fa falta mirar cap a dins per veure-les! :)

    ResponderEliminar
  10. Tinc pendent Siddharta des de fa molt de temps! M'ha agradat aquesta roda de la vida ;) Existeix el destí? ;)

    ResponderEliminar
  11. qui sap si mai un àtom teu ha sigut abans meu, o a l'inversa!

    ResponderEliminar

Algú ho havia de dir!