miércoles, 16 de noviembre de 2011

El poder dels blocs

Estic contenta perquè les coses estan canviant. Per una vegada, la decència ha guanyat la batalla a la falta de respecte. El programa La noria, dirigit i presentat per Jordi González s'ha quedat sense anunciants i està en perill de continuïtat. Marques tan potents com Campofrío, Pukleva, El Corte Inglés, Panrico, Vitaldent o Wilkinsons han retirat els seus anuncis, i això s'ha traduït en pèrdues millionàries per la cadena. I tot ha estat gràcies a la proposta d'un blogger.


I perquè, estareu pensant, no s'hi volen anunciar? Molt fàcil.
Situo en antecedents. Recordeu a Marta del Castillo, aquella adolescent sevillana que va desparèixer just després d'haver quedat amb el seu ex novio, Miguel Caracaño? Va ser una desaparició molt sentida i Carcaño i el seu amic Cuco van canviar la declaració mil vegades i mai es va acabar de treure aigua clara del que havien passat. Deien que havien abusat d'ella, que després l'havien estrangulat i van tirar les seves restes a algun lloc. Els equips de rescat la van estar buscant, però a dia d'avui encara no s'ha trobat el cos. Carcaño ha estat a la presó tot aquest temps. Però el seu amic Javier García Marín, conegut com el Cuco el van absoldre de la seva acusació d'encobrmient d'assessint perquè era menor d'edat en el moment dels fets. Aquests dies té lloc el judici i la mare de Cuco, la Rosalí García, va assistir d'invitada a La Noria el passat 25 d'octubre. Això sí, va cobrar 10.000. En canvi, Rosalía García pot incórrer en un delicte contra l'Administració de la Justícia per no haver-se presentat a la citació.

Sense cap tipus de respecte per la família de la Marta del Castillo, Jordi González i els seus col·laboradors van explotar els fets i li van preguntar el que van voler a Rosalía García. Això va sentar molt malament als telespectadors, que van decidir fer justícia i van decidir criticar el programa i aquesta lamentable entrevista a les xarxes socials. La direcció del programa, ni tan sols la cadena, no van mostrar el seu penediment ni van demanar perdó per la seva actitud. Així que el 30 d'octubre, el periodista pablo Herreros va publicar en el seu bloc una llista de les marques que s'havien anunciat aquella nit durant el programa i va demanar que retiressin la publicitat indefinidament de la Noria. Aquesta iniciativa va rebre el suport de molta gent al facebook i al twitter, a la premsa i als blocs, així que, a dia d'avui, la noria no té pràcticament cap anunciant.

Jordi González va fer unes declaracions, al cap d'una setmana, que van situar el programa en la posició de líder d'audiència. Però des d'aleshores, ha anat perdent share. Penso que Jordi González s'està equivocant i que algú li hauria de dir que ha de rectificar i demanar perdó per haver fer aquella entrevista i delectar-se en els actes criminals d'uns adolescents. Patètic. Però el que m'indigna més és que es va excusar emparant-se en la llibertat d'expressió. Em fa molta gràcia quan sento els periodistes de telescombraria dient que hi ha llibertat d'expressió i que tenen dret a fer el que vulguin, perquè si no seria un atemptat contra la democràcia. Però persones així no haurien de tenir dret a vot ni gaudir de la democràcia. per viure en democràcia, s'ha de ser madur i actuar com a persones, cosa que no tenen del tot clara.

En fi, però sempre hi ha un costat positiu: i és que tot plegat ha germinat des de la proposta del periodista i blocaire Pablo Herreros. I s'ha demostrat el poder de les xarxes socials i m'ha fet creure una mica més en el ventall de possibilitats que amaga el periodisme alternatiu. Hi ha gent que troba feina a trvés del bloc, una idea interessant en temps d'incertesa com els actuals.

11 comentarios:

  1. Gràcies per explicar els fets, perquè jo només ho havia sentir d'oïda això. No miro la tele, i naturalment aquests programs m'ineressen zero. Em semblava fort això de la Noria, però no hi entro, si han arribat a aquest extrem és perquè la gent ho vol i li agrada la sang. Potser aquest cop han sobrepassat els límits, suposo que fa temps que es movien prop de la línia, i al final l'han creuat. Ja està bé que rebin, per un cop, el que mereixen.

    Per altra banda, no sé si estic del tot d'acord amb el poder que tenen les xarxes socials. Sí, a dia d'avui és més difícil prendre'ns el pèl, i això és positiu. Però fa una mica de por veure què es pot aconseguir. Com tot, aquestes eines, que es demostren cada cop més potents, s'han de fer servir amb cap, i molta gent no les utilitza amb finalitats positives precisament. Alegrem-nos de tenir-les, però denunciem també el seu abús i mals usos, que n'hi ha i molts. I si parles de democràcia i dius que no tothom hi hauria de tenir accés (ja em diràs de quina democràcia parles...), el que jo dic és que les xarxes tampoc haurien d'estar a l'avast de tothom.

    ResponderEliminar
  2. Mira, en aquests casos, si hi ha una cosa de la que em sento orgullosa és de poder dir que no tinc ni punyetera idea de quina cara fa el tal Jordi Gonzéz i que no sé ni quin aspecte té el plató de la Noria. He dit!

    ResponderEliminar
  3. Si acceptem que hi haja llibertat d'expressió, ho hem de fer amb totes les conseqüències. Aquesta vegada han creuat la línia com dius, però n'hi ha d'altres que sense ser tan greus, són també telescombraria, segons la meua opinió, i tenen records d'audiència. Això és el més trist. Podem criticar aquest tipus de programes, retirar la publicitat i el que vulgues, però mentre no eduquem l'espectador, i em tem que això no els interessa ni a les cadenes ni tan sols als governants, açò no s'acabarà.

    ResponderEliminar
  4. Fa dies vaig veure les declaracions del Jordi González dient això de la llibertat d'expressió i ara ja sé per on anaven. M'has il·lustrat!

    Això de la telebrossa és repugnant. Però bé, qui va allà ja sap a què s'exposa, a més a més, s'emporta una gran suma d'euros. Per tant, allà tu si deicideixes anar-hi. Malgrat això, no trobo bé que s'entrevisti segons quines persones buscant el morbo, que és el que volen per guanyar audiència.

    I no només això. Tele5 i Antena3 es prenen llicències tals com fer sèries sobre la mort de Diana de Gales o no recordo de qui més. Senzillament patètic!

    ResponderEliminar
  5. Telecinco da mucho asco, es una obviedad. Pero hay algo aún más alarmante; en este país hay un porcentaje altísimo de gente que se sienta a ver programas como la Noria (poniendo como excusa el cansancio, el trabajo, lo de "llego a casa y da un gusto poner la tele y echarse en el sillón..."), gente que jamás tiene los huevos de hacer cualquier otra cosa que realmente les enriquecería y haría disfrutar mucho más, y que solo van detrás del morbo más asqueroso (algo que realmente es de amargados, chafardear en vidas peores que las suyas para sentirse mejor con su mierda de existencia, porque no tiene otro nombre).
    Hace varios años que casi todo lo que veo y sé sobre la tele es vía Internet, con videos cortos, noticias, etc.
    Jordi Gonzalez, como dice un amigo mío, podría presentar una mierda de perro si le pagaran lo suficiente (con ustedes, ¡una mierda!), es uno de los verdugos de la cultura. Y lo peor es que este tipo de gentuza se cobija en la libertad de expresión, y se creen muy punkys y cool con el tiempo por las críticas que reciben, es para matarlos; es como si un tío llega a un restaurante y en lugar de usar el tenedor para comer como cualquier persona civilizada, lo usa para clavárselo a los demás, y luego dice: "¡eh qué pasa!, ¿es que yo no tengo derecho a usar mi tenedor?, ¡sois unos censores de los tenedores, y con actitudes así os acabarán prohibiendo los tenedores a todos!..
    Lo dicho, es gente absurda, escoria, tanto los que producen programas así como -también mucho- quienes los ven.

    ResponderEliminar
  6. Jo tampoc ho sabia i ho trobo de molt mal gust, la força de la gent és imparable i la xarxa es el medi ideal.

    ResponderEliminar
  7. Després del comentari d'en jordim poc puc dir: ho ha dit tot, i molt bé. En tot cas, sí, agrair-te la info, Anna, perquè sabia que hi havia hagut merder amb aquest programa pel tema d'aquesta entrevista, però no tenia ni idea quin havia estat l'origen del boicot. Com molt bé dius, una oportunitat d'or per palesar que la màgia de la comunicació està mutant de forma vertiginosa!

    ResponderEliminar
  8. Doncs si si que coneixia el tema però fas bé d'explicar-ho per si algú no en sabia res...jo sigui o no una estratègia comercial me n'alegro que s'hagi quedat sense anunciants! a veure si recuperem el seny, el bon gust i la sensatesa!

    ResponderEliminar
  9. Ostres, jo també et dic gràcies per explicar els fets, perquè malgrat que haviat sentit alguna cosa, no m'havia enterat del perquè hi havia enrenou amb la Nòria. Em sembla perfecte que perdessin tots els anuciants. Trobo indignant que hi hagi un canal de televisió tan indigne com aquest, tingui l'audiència que tingui.

    I sobre el poder de les xarxes socials, m'has fet pensar en un cas semblant, el de Donettes, que van fer un eslogan de molt mal gust i que gràcies a la pressió dels twitteros van haver de retirar tot el producte que hi havia al mercat que portava aquell eslogan. cas donettes

    ResponderEliminar
  10. Gràcies a tots pels comentaris. M'alegro que us hagi estat útil. Ara me l'he rellegit i m'he adoant que està una mica mal explicat i que es nota que el vaig fer ràpid. Però encara no tinc internet a casa i he de dossificar molt bé les hores de connexió. Però en general crec que el missatge ha arribat! :)

    XeXu: completament d'acord amb que les xarxes socials tenen molt poder i que s'ha de vigilar com es fa servir. M'he llegit el post una altra vegada i he vist que hi ha punts que no s'entenen gaire, així que faré un aclariment. Si no tothom pot votar, no tothom hauria de fer ús de les xarxes socials, d'acord, i ho explico: la democràcia es basa en el dret del poble a decidir i el que em preocupa és el criteri de la gent que vota. I els de la noria em preocupen, perquè asseguren que democràcia igual a llibertat d'expressió. I per ells, llibertat d'expressió vol dir convertir un rumor en notícia o fer un programa basat exclusivament en el morbo i la intromissió en la intimitat dels altres. Això, per mi, és una falta de respecte, un atac a la moral i a l'ètic i és també un atemptat contra l'ofici de periodista. Per això vaig dir que gent així no haurien de tenir dret a votar, potser és una mica exagerat, però m'indigna molt.

    M'alegra molt que hi hagi gent com tu, YÁIZA, que no hagin vist mai aquests programes. Jo els he enganxat fent zapping alguna vegada, però mai hi duro més de deu minuts, perquè em posen els pèls de punta i alteren el meu sistema nerviós, així que...

    Efectivament, JPMERCH, jo sempre ataco els 'periodistes' que fan els programes, perquè en certa manera me'n sento responsable. Bé, no responsable, però com a periodista que sóc, sento vergonya aliena. Tanmateix, com molt bé dius, els presentadors d'aquests programes són tan sols una part de l'equació. El telespectador que s'ho mira és l'altra culpable i la cadena, l'altra. Però clar, en el fons, aquestes cadenes són empreses que tan sols pensen en els beneficis a final de mes i si han de ser ruins per tenir audiència, no tenen cap tipus d'escrúpol. En el fons és un peix que es mossega la cua: diuen que aposten per aquest format perquè té audiència i per tant la gent se'l mira. Però si no hi fos, la gent què es miraria? crec que s'ha d'apostar per nous formats, així serà una manera d'educar el telespectador. I pel que dius dels governants que no els interessa que les coses canviïn, he de reconèixer que és tant cert com trist. una vegada, el Víctor Amela, a qui admiro molt, va dir una gran veritat. Ell també és crític de televisió i creu que si no hi hagussin aquests prgorames faríem "coses dolentes". I aclara: "la telvisió està evitant revolucions, guerres civils i salvant la salut física mental de moltíssima gent". Una veritat com un temple, ja diuen que la televisió és l'opi del poble. Però aleshores, Víctor Amela com la pot defensar? el tenia per un home sensat.

    Genial JORDI, m'alegro que t'hagi ajudat! :) i sí, aquestes cadenes només fan que porqueria... molt trist.

    JORDIM, xDD crec que l'has clavat amb el teu exemple dels gavinets. és el que jo vaig intentar explicar, però sens dubte el teu exmeple gràfic és molt més clar.
    perquè has explicat perfectament el que jo volia dir al meu post sobre la llibertat d'expressió. És molt indignant tot això i la millor manera de lluitar que tenim i aconseguir que canvii una mica és no mirar mai els seus programes absurds i patètics.

    ResponderEliminar
  11. Cert, GARBI24, la unió fa la força. I aquesta vegada ha quedat pal·lesa una vegada més la seva força transformadora.

    FERRAn sí, crec que el JORDIM ha acabat d'arrodonir el que jo volia dir de manera molt gràfica. Sens dubte, una bona notícia, ja que aquesta vegada les xarxes socials han fet servei a una bona causa! :)

    ELFREELANG si és una estratègia comercial (cosa que dubto) ha estat tramada per la persona més rebuscada del món. Però és veritat que avui dia ja no es pot confiar en res. De totes maneres, jo crec que no ho és i que tot plegat està perjudicant molt la credibilitat de Jordi González i, per extensió, de la cadena en si. Tan de bo perdin molts milions i els hi serveixi una mica d'escarment.

    A si? BARCELONA M'ENAMORA gràcies a tu també per aportar aquesta dada! m'alegro que hi hagi casos així i tan de bo n'hi hagi molts més! :)

    ResponderEliminar

Algú ho havia de dir!